A finn Marimekko sikerét az egyedi karakterű dekorokkal hódító méteráruinak és az abból készülő lakástextileknek köszönheti. A márkát 1951-ben alapította Armi és Viljo Ratia, amely az egyik legelső életmódbrandként a kezdetektől változatlan filozófia alapján kínál karakteres és azonnal felismerhető látványvilágú termékeket. Az eltelt évek alatt bemutatott több, mint 3.500 féle minta vidámságot és önfeledt életörömöt sugall, amelyek ma már az egész világon felismerhetők, ruhákon, táskákon, sőt kerámiákon is megjelennek.

Erja Hirvi majd három évtizede dolgozik közösen a márkával. Egyik legújabb Leikko névre keresztelt mintájának alapját azok a papírkivágások jelentik, amelyek eredetileg a márka 70 éves fennállására készült kollekcióhoz készültek. A szabálytalanul kanyargó kedves formák között leveleket, virágokat és bimbózó növényeket egyaránt felfedezhetünk, amelyek legalább olyan jól mutatnak egy párnahuzaton, mint egy reggeliző-kerámiakészleten.

A Helsinkiben élő textiltervező generációjának egyik legismertebb dizájnere. Munkáit számos skandináv alkotóhoz hasonlóan a természet sokszínűsége, annak folyamatosan változó formái és színei inspirálják. Témái között leggyakrabban különféle Finnországban honos növények szerepelnek, amelyeket gondosan megfigyelve alakít át egyszerűbb, absztrakt alakzatokká, majd mintákká. Hirvi virtuóz módon bánik a színekkel, előszeretettel használ élénk árnyalatokat és visszafogottabb tónusokat, de merész és dinamikus színpárosításai teszik igazán figyelemreméltóvá.

SWITCH THE LANGUAGE