MEGNYITÓ 2022 - FOTO: JUHÁSZ TAMÁS

KIÁLLÍTÁS 2022 - FOTÓK: DIGITÁLISKÉPMŰHELY

KIÁLLÍTÁS 2022 - VIRTUÁLIS TÚRA - FOTÓK: DIGITÁLISKÉPMŰHELY

KONCERTEK, TÁRLATVEZETÉSEK - FOTO: JUHÁSZ TAMÁS

FŐTÁMOGATÓK

RÓLUNK - A HATÁRTALAN DESIGN KIÁLLÍTÁS- ÉS ESEMÉNYSOROZATRÓL

A kezdeményezés a műfajok és a tematikák közötti átjárhatóságot állítja fókuszba, elnevezése a nemzetköziségére, a régiós párbeszédre, az európai összetartozásra és  az  egyes művészeti ágak egymásra hatására reflektál.

A szervezők kifejezett szándéka, hogy bemutassák a dizájn tágan vett értelmezési lehetőségeit: a fogalmat kiszélesítve a kreatív szemléletet, az innovációt helyezik a középpontba. A korábbi évek gyakorlatának megfelelően a bemutatott alkotások, projektek, tárgyak a legkülönfélébb területeket – a dizájnt, a képzőművészetet, a vizuális művészeteket és az előadóművészetet – kapcsolják össze.

2022-ben  összesen  24  ország  214  alkotójának  munkái

szerepelnek a kiállításon. A sorozatban gyártott darabok mellett kis szériában készülő bútorok és kiegészítők, prototípusok, sőt kísérleti darabok is helyet kaptak, mi több, a dizájn  és a képzőművészet határán  létrejött egyedi munkákkal, tárgy- és anyagkísérletekkel és képzőmű- vészeti alkotásokkal is  találkozhat a látogató. A meghívottak közül sokan olyan aktuális társadalmi és ökológiai kérdésekkel foglalkoznak,  mint a fenntarthatóság  vagy a szociális felelősség.

A válogatásban különböző generációk munkái szerepelnek, a huszonéves egyetemi hallgatóktól a pályakezdőkön át a meghatározó, nemzetközileg is elismert, középgene-rációs dizájnerekig és a kilencvenes éveikben járó érett művészekig.

A kiállítás középpontjában a régiós tervezők bemutatásán túl a finn formatervezés áll. A válogatás átfogó képet nyújt a finn dizájn nemzetközi szinten is meghatározó szerepéről, az egyedi szemléletű finn dizájnoktatásról, ezen belül a fenntarthatóság fontosságáról, valamint a finn kultúrára jellemző nyitottságról, befogadókészségről és kreativitásról. A válogatásban a dizájn  különféle  terü-letein jelen lévő és különböző generációkhoz tartozó alkotók mellett  progresszív, a globális piacon is sikeres  finn márkák is helyet kapnak,  a főszerepben  Alvar Aalto és  az  Aalto Egyetem Dizájn Tanszéke és Építész Tanszéke hallgatóinak munkáival.

A Határtalan design minden évben reflektál a fontos szakmai eseményekre, így idén Az Üveg Nemzetközi Évéhez kapcsolódóan egy reprezentatív válogatás látható. Az emeleti, állandó kiállítóterekben Lukáš Jabůrek cseh üvegművész önálló kiállítása és a Kiscelli Múzeum gyűjteményében található üvegtárgyakból álló szelekció kapott helyet.

A Budapest Design Week idei mottójához – “Találkozások terei – építészet és design” – csatlakozva többek között az  építészet  és  a  dizájn  határterületén  alkotó  holland

építész professzor Kas Oosterhuis munkái láthatók.

A kortárs ékszertervezőket bemutató sorozat keretében széles körű nemzetközi és magyar válogatást mutatunk be, idén a milánói Istituto Europeo di Design Ékszer Tanszéke művész-tanárainak és hallgatóinak ékszereit, a Legnica Jewellery Festival SILVER díjnyerteseinek munkáit, a KHiO – Oslo National Academy of the Arts, a plzeňi LSFDA, a MOME, a VŠVU/AFAD Studio S+M+L_XL – METAL  AND  JEWEL  válogatását  láthatja a  közönség.

Külön egységet alkotnak a művészeti egyetemek hallgatóinak munkái, melynek keretében az ASP Academy of Fine Arts Władysław Strzemiński, az EKA Estonian Academy of Arts – Product Design Department, az LSFDA Ladislav Sutnar Faculty of Design and Art of the University of WestBohemia, a MOME Moholy­ Nagy Művészeti Egyetem Design Tanszékének és Építész Tanszékének, a VŠVU/AFAD Academy of Fine Arts and Design Bratislava, a TUZVO  Technical  University in  Zvolen  és  az  UAD University of Art and Design of Cluj-Napoca hallgatóinak munkáit mutatjuk be.

A szervezők nem titkolt szándéka a dizájn szélesebb kontextusba helyezése, a különböző művészeti ágak alkotóinak összekapcsolása. Immár második éve vesznek részt a kiállításon képzőművészek. A Hermina Alkotócsoport művészeinek munkáival az Oratórium terében találkozhatnak.

Szervesen kapcsolódik a kiállításhoz a 2014-ben Szigeti Szilvia textilművész kezdeményezte, TEXHIBITION című projekt, amely a gyártók és a tervezők egymásra találását, együttműködését hivatott elősegíteni. Az  idei fejlesztések közül 19 dizájner munkái kaptak helyet, amelyek  kivitelezésében az Aste Bútorszövet és lakástextil, Meritum Kft., a Lénárd Kft. és a litván MUZE textilnyomó cég vett részt.

A kiállítás alapító kurátorai: Radnóti Tamás belsőépítész és Szigeti Szilvia Ferenczy Noémi-díjas textiltervező. Mindketten a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen végeztek, a stuttgarti Akademie Schloss Solitude ösztöndíjasai voltak. Szigeti Szilvia 2012 és 2020 között a stuttgarti Akademie Schloss Solitude kuratóriumának tagja volt. Tervezői munkájuk során több hazai és nemzetközi kiállításon vettek részt, emellett tevékenységüket jó néhány szakmai elismeréssel jutalmazták. Többek között elnyerték a Kozma Lajos Kézműves Iparművészeti Ösztöndíjat, a Magyar Formatervezési Díjat, a Design Management Díjat és a Ferenczy Noémi-díjat. 1994-ben közösen alapították az Unikát Összművészeti Stúdió Bt.-t és az Eventuell Galériát, s a kreatív műhelyben szervezett kiállításokon közel 200 magyar és nemzetközi esemény szervezése fűződik a nevükhöz ( többek között a 90-es évek Textivál textil- és divatszínházai a Szabad Tér Színházban és a Műcsarnokban, a BútoroSOKK avantgárd bútortervezőket bemutató tárlat az  Iparművészeti  Múzeumban). 2004 óta szervezték  közösen  a magyar  dizájnerekre  fókuszáló

madeinhungaryt, 2012 óta pedig a nemzetközi alkotókra koncentráló MeeD (Meeting of European and Central European Designers), illetve 2014 óta a Határtalan design / Design without borders kiállításokat és összművészeti rendezvénysorozatot. Az eltelt évek során majd 4000 művésszel dolgoztak együtt.

A kiállításhoz tartalmas programok, tárlatvezetések, koncertek, filmvetítések kapcsolódnak.

A részletes program a kiállítás szórólapján és a honlapján  a Programok menüpont alatt található.

Szövegek: Rothman Gabriella

Igy készült:

A SZERVEZŐKRŐL

Mindketten a Moholy-Nagy Művészeti és Formatervezői Egyetemen végeztek, és a stuttgarti Akademie SchlossSolitude ösztöndíjasai voltak. Szigeti Szilvia jelenleg az Akademie Schloss Solitude kuratóriumának tagja. Tervezőként számos hazai és nemzetközi kiállításon vettek részt, tevékenységükkel számos szakmai elismerést szereztek. Többek között Kozma Lajos Iparművészeti Ösztöndíjjal, Magyar Formatervezési Díjjal, Design Menedzsment díjjal és Ferenczy Noémi-díjjal jutalmazták. 1994-ben megalapították az Eventuell Galériát, és az alkotóműhelyben rendezett kiállítások mellett közel 200 hazai és nemzetközi rendezvényt szerveztek (a Textivál textil- és divatbemutatói a 90-es években a Szabadtéri Színházban és a Kunsthalle-ban; vagy a BútoroSOKK avant kiállítás -kert bútortervezők az Iparművészeti Múzeumban.). 2004 óta szervezik a madeinhungaryt, amely a magyar tervezőkre fókuszál; és a MeeD kiállítások 2012 óta; 2014-től pedig a HatártalanDesign határok nélkül kiállítások és immár összművészeti rendezvénysorozat, amely a nemzetközi művészekre fókuszál. Az évek során közel 4000 tervezővel és művésztársával dolgoztak együtt.

DWB-HISTORY_0007_08
DWB HISTORY-01
DWB-HISTORY-05
DWB HISTORY 8
DWB HISTORY-04
DWB-HISTORY-04
DWB-HISTORY-02
DWB-HISTORY_0006_07
DWB-HISTORY_0005_06
DWB-HISTORY_0004_05
DWB-HISTORY-06
DWB HISTORY 12
DWB-HISTORY_0003_04
DWB-HISTORY_0002_03
DWB-HISTORY_0000_01
DWB-HISTORY-011
DWB-HISTORY_0011_12
DWB-HISTORY_0001_02
DWB-HISTORY_0012_13
DWB HISTORY 5
DWB-HISTORY_0009_10
DWB HISTORY 10
DWB HISTORY 2
DWB HISTORY 7
DWB-HISTORY_0008_09
DWB-HISTORY-08
DWB HISTORY 7
DWB-HISTORY-07
DWB-HISTORY-03
DWB-HISTORY-01
DWB HISTORY-02
DWB HISTORY 4
DWB HISTORY
DWB HISTORY-05
DWB HISTORY 3
DWB HISTORY
DWB WEB JUHÁSZ G TAMÁS 4
DWB PHOTO MAREK BLAZUCKI 13
DWB HISTORY-03
DWB HISTORY 2
DWB WEB JUHÁSZ G TAMÁS
DWB HISTORY 2
DWB HISTORY 2
DWB PHOTO MAREK BLAZUCKI 4
DWB HISTORY
DWB HISTORY 11
DWB HISTORY 9
DWB WEB SLIDER HISTORY
DWB PHOTO MAREK BLAZUCKI 3
DWB WEB SLIDER HISTORY_Page_5
DWB WEB SLIDER HISTORY
DWB HISTORY 7
DWB WEB SLIDER HISTORY2
DWB WEB SLIDER HISTORY2
DWB HISTORY 6
DWB HISTORY 5
DWB WEB SLIDER HISTORY
DWB WEB SLIDER HISTORY_Page_7
DWB HISTORY 3
DWB WEB JUHÁSZ G TAMÁS 5
DWB WEB SLIDER HISTORY_Page_2
DWB HISTORY 8
DWB HISTORY 6
DWB WEB SLIDER HISTORY_Page_1
DWB WEB SLIDER HISTORY
DWB HISTORY 5
DWB HISTORY 6
DWB WEB SLIDER HISTORY_Page_6
DWB WEB SLIDER HISTORY1
DWB WEB SLIDER HISTORY_Page_4
dwb 2017
DWB HISTORY 5
DWB WEB SLIDER HISTORY
DWB HISTORY
DWB HISTORY 7
DWB HISTORY 6
DWB HISTORY 5
DWB HISTORY 4
DWB HISTORY 3
DWB HISTORY
DWB PHOTO MAREK BLAZUCKI 10
DWB WEB SLIDER HISTORY3
DWB WEB SLIDER HISTORY_Page_3
previous arrow
next arrow

KIEMELT FINN KIÁLLÍTÓK ÉS AZ ALVAR ALTO EGYETEM A FINNAGORA TÁMOGATÁSÁVAL

Multidiszciplináris megközelítés, azaz a tudományterületek szigorú határait figyelmen kívül hagyó felfogás arra bátorítja a hallgatókat, hogy a jelen összetett problémáira az egyetem egyes szakterületein belül, de akár azokon átnyúlva keressenek megoldásokat. A School of Arts, Design and Architecture 2012-ben kezdte meg működését, a művészeti, a dizájn és az építészeti tanszék egyesítését követően. Minden egyes tanszékének megvan a maga egyedi története.

Az egyetem a skandináv régió legnagyobb ilyen jellegű intézménye, amely egyedülálló oktatási módszerének, tudományos kutatásainak, valamint a dizájn, a művészet és az építészet területéhez kapcsolódó innovatív tevékenységének köszönhetően világviszonylatban is rangos helyet foglal el. A művészet és a dizájn témakörén belül a formatervezés, a várostervezés, az építészet és a tájépítészet, a digitális média, a fotográfia, a film, a művészeti oktatás és a vizuális kultúra is a kutatási területek közé tartozik. A hallgatókat egyéni művészi érdeklődésük kibontakoztatására és kísérletezésre ösztönzik, miközben tapasztalatokat szerezhetnek a startupok, a piacon működő professzionális vállalkozások és a művészeti intézmények világában egyaránt. A művészeti tevékenység és a művészeti kutatás fókuszában a hasznosság, a használhatóság áll. Az elmúlt években az intézmény olyan kérdésekre kereste a válaszokat, hogy miként érzékeljük korunk új kihívásait, milyen viszonyt alakítunk ki velük, különös tekintettel a fenntarthatóság szempontjaira.

Photos: Public image bank/Aalto University – Copyright © Aalto University

A dizájntanszék hozzáértő, kreatív és felelősségteljes egyének sokszínű közössége, akik formatervezéssel, divat- és textiltervezéssel, co-designnal (felhasználók bevonásával zajló tervezési folyamat), dizájnmenedzsmenttel és a fenntartható fejlődést szolgáló témákkal egyaránt foglalkozhatnak. A program azonos hangsúlyt fektet a szakmai, technikai jellegű oktatására, a társadalmi kérdések iránti érzékenységre és a művészi kifejezésmód fejlesztésére. A tanszék olyan kiváló szakembereket képez, akiknek határozott elképzelései vannak, legyen szó a formatervezés bevett vagy változófélben lévő területeiről, miközben a külső partnerekkel közösen folytatott magas szintű együttműködéseknek és kutatásoknak köszönhetően képes a folyamatos megújulásra is.

A most látható kiállítás a Dizájn Tanszék Designs for a Cooler Planet című sorozatán szerepelt munkákból készült válogatás. A tárlat a kreativitás és a fenntarthatóság találkozását járja körül a művészeten és a formatervezésen keresztül, rávilágít a multidiszciplinaritás szükségességére annak érdekében, hogy mélyreható változások és valóban új megoldások születhessenek. A bemutatott művek a különböző erőforrások – például természeti erőforrások, nyersanyagok, energia – felhasználásának képességére összpontosítanak, szem előtt tartva a soron következő generációk és az ökoszisztéma problémáit, valamint a jóllét és a fenntartható fejlődés fontosságát. Az okos dizájn tiszteletben tartja a közös jövőt: fellendíti a jóllétet, és gondosan mérlegeli döntéseink hatásait a jövő nemzedékekre, a társadalomra és a biológiai sokféleségre. A ’Designs for a Cooler Planet’ két altémán keresztül (’Better to Wear’ és ’Infinite Materials’), tizenegy kutatásalapú dizájnprojekten keresztül enged betekintést egy bölcsebb és fenntarthatóbb jövőbe.

Az Aalto Egyetem Építészeti Tanszéke egy nemzetközileg elismert oktatási és kutatási intézmény, amely Finnország gazdag építészeti örökségének ápolásával párhuzamosan új építészeti megoldásokon dolgozik. Az oktatási program évtizedek óta szorosan kapcsolódik követi az építészirodákban folyó gyakorlati munkához. „Számunkra az építészet olyan művészeti terület, amelynek műveléséhez egyszerre van szükség praktikus tudásra, egyéni művészi fejlődésre, és a kivitelezéshez kapcsolódó technikai és gazdasági ismeretekre. A kar olyan kritikusan gondolkodó szakembereket képez, akik hisznek abban, hogy felelősséggel tartoznak egy társadalmi, kulturális és gazdasági szempontból is fentartható épített környezet megteremtéséért.”

Kutatás
Az Építészeti Tanszéken zajló kutatások az építészet, a tájépítészet, a várostervezés és a dizájn területei mellett az építészet társadalmi szerepét és a kivitelezés jövőjét egyaránt érintik. A hallgatók építészettörténetet és műemlékvédelemmel kapcsolatos ismereteket is kapnak. Ezen túlmenően kiemelt területnek számít a szociális és az egészségügyi szektor specifikus területe, a fenntartható jövő, a számítógéppel támogatott tervezési módszerek és a humanitárius válságokra adott építészeti megoldások. Az intézményben zajló kutatómunka nem csak az alapkutatásra irányul, de az alkalmazott területei megfelelő válaszokat adnak az ipari és a közületi projektek szükségleteire is . A kutatómunka az egyetem multidiszciplináris megközelítését követi, különös tekintettel a Living+ Platorm által támogatott emberközpontú lakótereket illetően.

Székek
A kiállításon az Aalto Egyetem mester képzése öt belsőépítész hallgatójának bútorai láthatók. A prototípusok mindegyike 15x10mm-es, illetve 15x20mm-es acélcsövekből és 5 mm átmérőjű acélrudakból készült. A tervezés mellett a kivitelezést is a hallgatók végezték a műhelyvezetők irányításával. A szék egyszerű funkciója, a korlátozott alapanyaghasználat és az egységes kivitelezés kellő szabadságot nyújt a személyes interpretációhoz és az egyedi megoldásokhoz. A szükségtelen elemek elhagyásával a hallgatók a legfontosabb kérdéssel szembesülnek: Hogyan valósíthatom meg az elképzelésem, mutathatom meg a képességeim a csekély felhasználható hozzávaló ellenére?
A székek egyszerű kompozíciók, mindössze vonalakból és síkokból állnak. Méreteik, szerkezetük és komfortfokozatuk azonos, kifejezetten bárok és kávéházak számára készültek.

BLOG

NL / Kas Oosterhuis

A Technische Universiteit Delft (Delfti Műszaki Egyetem) elvégzését követően Peter Gerssennel közösen jó néhány innovatív irodaépületet tervezett. A nyolcvanas évek végén Ilona Lénárddal közös irodát alapított ONL néven, amely progresszíven egyesíti a digitális alapú művészetet és építészetet.

Oosterhuis karrierjének egyik legfontosabb korai állomása az 1997-ben elkészült Saltwater Pavilion. Az épület igazi mérföldkőnek számít, amely szoborszerű kontúrjával és digitális alapokon nyugvó kivitelezési módszerével óriási hatást gyakorolt a kortárs építészet alakulására. A Non-Standard Architecture, vagyis a számítógépes tervezésen alapuló, szabad geometriájú építészet lényege, hogy az épület elemei között nincs két egyforma, minden egyes darab egyedi, CNC-vel, azaz számítógép-vezérlésű szerszámgéppel gyártott. A kivitelezés alapját a file-to-factory névre keresztelt folyamat jelenti, amely közvetlenül összekapcsolja a paraméteres 3D modelleket a gépekkel. Ennek az innovatív metódusnak az alkalmazásával készült többek között a Web of North Holland pavilon, az A2 Cockpit showroomja Utrechtben, illetve a Bálna épülete Budapesten.

2000–2016 között Oosterhuis a Delfti Műszaki Egyetem professzora volt, itt Hyperbody néven egy kutatólabort hozott létre, amely a komplex geometriai formák és az interaktív építészet kapcsolatát vizsgálta, a protoSPACE keretében pedig az interaktív virtuális térrel/környezettel, mai nevén a metaverzummal foglalkozott. 2017-től két éven át Dohában, a Katar Egyetem professzoraként végzett oktatói és kutatói tevékenységet. Ezen túlmenően számos gondolatébresztő könyv szerzője, amelyek az építészet gyakorlatát, elméletét és annak lehetséges jövőbeli irányait veszik górcső alá.

ONL – BODY CHAIR
A Non-Standard Architecture-nek az elmúlt 25 éve alatt kifejlesztett módszere a bútorgyártásra is tökéletesen adaptálható. A 2016-ban, a Dutch Design Week keretén belül debütált Body Chair egy minden részletében személyre szabható dizájnbútor, amelynek alapját szintén a high-end gyártás jelenti. Az ülőbútor 28 egyedi elemből, összesen 56 háromszögből áll, amelyek mindegyike eltérő méretű és alakú, de egyazon kapcsolati hálózat, egyetlen parametrikus rendszer része. A rendszer lényege, hogy egyetlen paraméter megváltoztatásával a teljes bútor változik, annak minden komponensével együtt, így könnyedén egyedi formára alakítható anélkül, hogy a terv egészét módosítani kellene. A nyílt rendszer lehetővé teszi, hogy az egyes paraméterek változtatásában a felhasználó is részt vegyen, egyfajta társalkotóként alakítva ki a testméretéhez, a személyes igényeihez legjobban igazodó végleges bútordarabot. A tervezési folyamat egy applikáció segítségével akár mobiltelefonon vagy tableten is végezhető, a végleges konfiguráció adatait továbbítva az egyes komponensek gyors gyártása is lehetséges, ami a megfelelő technikai feltételek esetén bárhol kivitelezhető.

NL / Ilona Lénárd

Egyetemistaként Budapesten színészi tanulmányokat folytatott, innen eredeztethető az intuíció és a gesztusok fontossága alkotói munkájában. Később a Willem de Kooning Academyn szobrászatot tanult, majd a diploma megszerzése után elnyerte a rangos Startstipendium ösztöndíjat. 1983 óta dolgozik együtt Kas Oosterhuis építésszel. A vele közösen eltöltött egyéves alkotói szabadság alatt kezdett érdeklődni az interdiszciplináris alkotói folyamatok iránt. Azóta készít különféle területeken átívelő munkákat: intuitív komputeres skicceket, festményeket, szobrokat. Építészekkel együttműködve alkot interaktív tereket, fest absztrakt kalligrafikus festményeket, tervez szőnyegeket, és újabban robotokkal kivitelezett festményeket is készít. 2018-tól kezdődően egy évig a katari Dohában dolgozott, ahol a Doha Fire Station művészeti központ rezidensprogramjának mentora volt. 2021-ben a budapesti Art Marketen is bemutatkozott, a Bálnában, 2022-ben a K.A.S. Galéria rendezett kiállítást a munkáiból.

A Jacquard-szövésű Omniverse kárpitok a korábban készült absztrakt akrilfestményeinek digitalizált változatai alapján készültek a tilburgi TextielMuseumban. Ezeket a rendkívül izgalmas munkákat kiállította már dizájnfesztiválokon, a Dubai Design Weeken, a Beirut Design Weeken, a milánói Salone del Mobile vagy a Dutch Design Weeken.

CZ / Lukáš Jabůrek

2013 és 2018 között a nagynevű Moser üveggyár művészeti vezetője, ott készült munkái ma is a gyár legkeresettebb termékei. Számos díjat nyert, egyebek mellett a rangos Czech Grand Design közönségdíjasa volt 2012-ben. Csiszolt, fazettált, fúvott, polírozott, gyakran többrétegű üvegmunkáit – vázákat, kínálótálakat, díjakat, kisplasztikákat, mé- csestartókat – precíz, aprólékos, kifinomult munkával alkotja meg. A hagyományos anyagok – uránüveg (urán-oxiddal színezett üveg), rozalinüveg – mellett merészen nyúl a színekhez, és szívesen kombinál különféle csiszolási technikákat.

CH / Denizay Apusoglu, Jonas Kissling – Studio Eidola

Megközelítésük célja, hogy a természet és az élet szempontjait szem előtt tartva dolgozzák ki az alkotás új módjait. Tevékenységük során nagy hangsúlyt fektetnek a tanulásra és a kézműves módszerekkel folytatott kísérletezésre.

Az Ocean Articulated (Összekapcsolt óceán) egy olyan kutatási projekt, amely a helyben rendelkezésre álló nyersanyagokra összpontosít, és azzal foglalkozik, miként lehet ezeket újszerűen alkalmazni úgy, hogy közben csökkentik a káros anyagok használatát. A projekt a Felső-Rajna-vidéken található só és homok anyagi körforgásának geomorfológiai vizsgálatával kezdődött, ahol egy prehistorikus óceán maradványai és a jégkorszak során végbement erózióból származó üledék is található. A tervezők ezekből az anyagokból természetes kötőanyagok hozzáadásával egy új, könnyen és tökéletesen lebomló, mégis rendkívül erős matériát fejlesztettek ki, amelyből a homoköntésként ismert eljárással készítettek bútorokat. A metódus egyszerű és alacsony eszközigényű, az elkészült darabok pedig annak ellenére, hogy nyersek és robusztusak, költőien mesélnek az idő és a tartósság fogalmáról, az anyag eredetéről, életciklusáról, ugyanakkor megmutatják a környezetünkhöz való viszonyunk újszerű megközelítésének lehetőségét is.

CZ / Jakub Pollág és Václav Mlynář / Studio deFORM

PL / Katarzyna Borkowska, Tomasz Pydo / KABO & PYDO

FI / Hemmo Honkonen       

LINK

PT / Alves Ludovico

LINK

CH / Thibault Dussex & Yann Mathys – Egli Studio

Elsősorban bútorokat és használati tárgyakat terveznek, de szívesen dolgoznak együtt képzőművészekkel, galériákkal és a dizájn iránt érzékeny, de más területen működő márkákkal is. Munkáikban egyszerre van jelen a felelős gondolkodásmód és az új technológiák és alapanyagok iránti érdeklődés. Szinte kizárólag egyszerű geometrikus formákból építkeznek. Tárgyaik a legapróbb részletekig átgondoltak, kivitelezésük rendkívül magas színvonalú. 2014-ben elnyerték a Swiss Design Awardot, 2015-ben és 2016-ban az IKEA Foundation, 2016-ban az Innovation Award Architecture+ Technology díját, emellett számos további szakmai elismerést is kaptak az elmúlt években.

Egyik legújabb kollekciójukat a közületi bútorok gyártására szakosodott svájci Embru számára fejlesztették ki, és a júniusi milánói Salone del Mobilén mutatkozott be a nagyközönség előtt. Az Easy Aluminium névre keresztelt kültéri, egy padból és asztalból álló széria, ahogyan a neve is sugallja, kizárólag alumíniumból készül. A könnyed, ugyanakkor rendkívül tartós bútor relatíve nagy mérete ellenére is könnyű. Áramvonalas formavilága, lekerekített sarkai és sima felülete miatt első látásra úgy tűnhet, mintha egyetlen darabból készülne, de a precíz szerkezeti megoldásoknak köszönhetően teljes mértékben szétszerelhető, és akár egy lapos dobozban is szállítható.

SK / Zuzana Zmatekova

A szlovák textiltervező és dizájnkutató szabadúszóként párhuzamosan dolgozik Stockholmban, Helsinkiben és Pozsonyban. Érdeklődésének középpontjában az újgenerációs technológiák, a különleges struktúrák és faktúrák állnak, munkái megjelenésükben és tartalmukban egyaránt innovatívak. Több nemzetközi divatmárka és sportruházati cég megbízásait teljesíti, de előszeretettel vesz részt különféle együttműködésekben, amelyek során környezeti és társadalmi kérdéseket dolgoz fel szubjektív és érzékeny módon.

Mesterdiplomáját az Aalto University School of Art, Design and Architecture divat- és textiltervezés szakán szerezte. Tanulmányai során kutatási asszisztensként vett részt a nemzetközi figyelmet is kapott Sun-powered Textiles nevű projektben, amelyben egy olyan, szövött és nyomott textilekből álló kollekciót fejlesztettek ki, amely képes a napenergia hasznosítására. Az ezekből készült öltözékek különféle szenzoros készülékek töltésére alkalmasak anélkül, hogy az egyes ruhadarabok megjelenését befolyásolnák.

Az Amenage nyomott textilek tervét szlovákiai roma gyerekekkel közösen készítette. A projekt célja a roma kultúra pozitív, az ismert sztereotípiáktól mentes bemutatása volt, ezzel is segítve a közösség tagjainak integrációját. A folyamat részeként került sor arra a workshopra, ahol az elkészült gyerekrajzok jelentették a későbbi printek alapját. A projektet több, a kisebbségek érdekeit képviselő szervezet támogatta. Zmateková 2021-ben társadalom és környezet kategóriában elnyerte a Slovak National Product Design Awardot.

LINK

CH / Yasmin Knüsel

Svájcban évente akár 25 000 rókára is vadásznak. Legtöbbjük a tetemgyűjtőkbe kerül elhelyezésre.
Ebben a műben egy róka a kiindulópontja az erőszakra reflektáló ékszerek alkotásánál.

LINK

DK / Rasmus Fenhann

Munkamódszerét a hagyományos, gyakran már feledésbe merült technikák és a high-tech tervezési metódusok alkalmazása jellemzi. Választott területén az egyik legjelentősebb skandináv dizájner, aki 1996-ban műbútorasztalosként végzett, majd 2013-ban bútortervezőként diplomázott a neves Royal Danish Academy dizájn szakán. Tárgyai számos kiállításon szerepeltek, elsősorban Európában és az Egyesült Államokban, emellett olyan rangos dizájngyűjteményekben is megtalálhatók, mint a dán Designmuseum kollekciója. 2004-ben elnyerte a Hetsch Silver Medalt, 2016-ban a Finn Juhl Prize-t, majd 2020-ban a Wegner Awardot.
Saját műhelyét 2003-ban hozta létre, ahol messzemenőkig funkcionális, ugyanakkor szoborszépségű egyedi darabokat készít. Az elmúlt évtizedekben többször is járt Japánban, ahol a hagyományos helyi famegmunkálási eljárásokat tanulmányozta. A látogatásokon tapasztaltak máig inspirálják, munkáit áthatja a jellegzetes ázsiai esztétika és formanyelv. Ennek az alkotói attitűdnek szép példája a mindössze kétkilós Tea Time támlás szék, amely egy dán család régi tikfa ágyának újrahasznosításával készült. A vékony faanyagot speciális asztalosipari eljárással illesztette össze annak érdekében, hogy választott új funkcióját betölthesse. A bútoron több olyan szerkezeti megoldás is felfedezhető, amely már első, 1999-ben tervezett székén is megjelent.

HU / Kulin Benjamin / Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (Mome)

DWB DÍJAZOTT KIÁLLÍTÓK

KIÁLLÍTÓK

AT
CH
CZ
CZ / A NYUGAT-CSEHORSZÁGI EGYETEM LADISLAV SUTNAR DIZÁJN ÉS MŰVÉSZETI KARA (LSFDA)
DE
DK
Henrik Pedersen
Morten Georgsen
René Hogaard
EE
EE / ÉSZT MŰVÉSZETI AKADÉMIA (EKA)
ES
FI
FI / AALTO EGYETEM ÉPÍTÉSZETI TANSZÉK
Baldur Haraldsson
Balogh Imola
Daein Kang
Didi NG Wing Yin
Kerttu Lundell
Nathalia Mussi,
Mervi Antila
Veera Hakomäki
FI / AALTO EGYETEM DIZÁJNTANSZÉK
HU
HU / HERMINA ALKOTÓCSOPORT
Sztruhár Zsuzsa
Kertész Krisztián
HU / MOHOLY-­NAGY MŰVÉSZETI EGYETEM (MOME)
IT
IT / ISTITUTO EUROPEO DI DESIGN – MILANO (IED)
NL
NO / OSLO NEMZETI MŰVÉSZETI AKADÉMIA
PL
PL / WŁADYSŁAW STRZEMIŃSKI KÉPZŐMŰVÉSZETI AKADÉMIA (ASP)
PT
RO
RO / KOLOZSVÁRI KÉPZŐMŰVÉSZETI ÉS FORMATERVEZÉSI EGYETEM (UAD)
RU
SI
SK
SK / ZÓLYOMI MŰSZAKI EGYETEM (TUZVO)
SK / POZSONYI KÉPZŐMŰVÉSZETI FŐISKOLA (VSVU)
UA
Dmitry Kozinenko
Kateryna Sokolova
Pavel Vetrov
ÜVEG – 2022 AZ ÜVEG ÉVE
ÉKSZER
TEXHIBITION

Kiállítók:

Adorján Éva, Balázs Viola, Bognár Bettina, Csíkszentmihályi Réka, Györfi Angéla Fanni, Horváth Evelin, Kanics Márta, Katona Dorottya Júlia, Kollár Ágnes, Koós Daniella, Lőrincz V Gabi, Molnár Viktória, Munkácsi Gábor, Pájer Emília, Regős Anna, Ruttka Andrea, Söptei Eszter, Szigeti Szilvia, Tóth Fanni, Ujváry Berta, Vereczkey Szilvia, Vető Márta, Zimonyi Gwendolin

Vendég kiállító: Lénárd Ilona  (NL-HU)

A 2015-ben Szigeti Szilvia Ferenczy Noémi-díjas textilművész kezdeményezése nyomán megvalósuló TEXHIBITION legfontosabb célja, hogy felhívja a figyelmet a korábban vezető szerepet betöltött textiliparra, a területen tevékenykedő tervezőkre és a műfajban rejlő kreatív lehetőségekre. A felkért designerek és gyártók szoros együttműködésében prototípus-kollekciók valósulnak meg, amelyeket a projektben részt vevő dizájnerek később szabadon felhasználhatnak, illetve közösen keresik a további értékesítési, fejlesztési lehetőségeket, nemzetközi kapcsolatokat. Az aktuális újdonságok egy részét hagyományosan a Határtalan Design kiállítás keretében láthatta először a nagyközönség idén ősszel a Kiscelli Múzeum Templomterében.

A TEXHIBITION keretében az eltelt hét évben több, mint 70 textiltervező közel 250 különféle minta- és színvariációból álló prototípus-kollekciója jött létre, amelyben jó néhány gyártó működött közre. A különféle stílusirányzatok mentén dolgozó iparművészek – jacquard- és nyüstös szövéssel, transzfer- és digitális nyomással készülő – lakástextíliái mellett egyedi munkák is láthatók a kiállításon. A kezdeményezés a generációk közötti párbeszéd elősegítésére is törekszik, hiszen a tapasztalt tervezők mellett minden évben 4-5 pályakezdő fiatal is meghívást kap a részvételre.Idén 25 alkotó munkái szerepelnek a kiállításon, amelyek kivitelezésében a Meritum Kft. – Aste Bútorszövet és Lakástextil, a Csárda Tex Kft. és a Lénárd Zászlókészítő Kft. vett részt.

A kötött technológiákra tervezett textilek mellett Munkácsi Gábor, Pájer Emília és Vereczkey Szilvia egyedi alkotásain kívül Balázs Viola a Határtalan Design kiállítás textil kategóriában a Laguna Lakástextil Kft. által 2018-ban alapított díját 2023-ban elnyert munkája, óriási, gyűrt drapériára emlékeztető grafikája is szerepel a kiállításon.

A TEXHIBITION minden évben meghív külföldi alkotókat is; idén a  magyar–holland származású vizuális művész, Lénárd Ilona alkotásait láthatja a közönség. Lénárd Ilona egyetemistaként Budapesten színészi tanulmányokat folytatott, később szobrászatot tanult. Az előbbiből eredeztethető az intuíció és a gesztusok fontossága alkotói munkájában. 1983 óta dolgozik együtt Kas Oosterhuis professzorral, építésszel. A vele folytatott közös munka hatására fordult az interdiszciplináris alkotói folyamatok felé. Különféle művészeti területeken átívelő műveket készít: intuitív komputeres skicceket, festményeket, szobrokat. Építészekkel együttműködve interaktív tereket alkot, absztrakt kalligrafikus festményeket fest, szőnyegeket tervez, és újabban robotokkal kivitelezett festményeket is készít. 2018-tól kezdődően egy évig a katari Dohában dolgozott, ahol a Doha Fire Station művészeti központ rezidensprogramjának mentora volt. A VII.TEXHIBITION kiállításon a jacquardszövésű Omniverse kárpitjai szerepelnek, melyek korábbi absztrakt akrilfestményeinek digitalizált változatai alapján készültek a tilburgi Textielmuseum Textiellabjában.

Az összművészetiség jegyében a projekt idén harmadik alkalommal működik együtt az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivállal, a Hermina Alkotócsoporttal és komolyzenészekkel. Ezúttal a FUGA tereiben a kiállított textilek nyújtanak inspirációt és egyben kulisszát a megnyitón megvalósuló minikoncerthez, melynek keretében Dolfin Balázs (cselló) és Radnóti Róza (zongora) lép fel. Ezt megelőzően az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál február 2-án 19:30-kor kezdődő “BIO feat. Murayama x TËRÏDÖ -Mozdulat kották” című előadására szintén a TEXHIBITION kiállítás terében kerül sor.

A kiállítás a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg, a Határtalan Design kiállítás és rendezvénysorozat része.

Program:

2023  február 2. 19:30
“BIO feat. Murayama x TËRÏDÖ -Mozdulat kották” az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál eseménye.

Kiállításmegnyitó:

2023  február 3. 18:00
A kiállítást megnyitja: Kas Oosterhuis professzor, építész
Közreműködik: Dolfin Balázs (cselló) és Radnóti Róza (zongora)

HELYSZIN:            FUGA Budapesti ÉpítészetiI Központ

PARTNER:             Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál

TEXTILTERVEZŐK:

THE FUTURE LAB ECO?

A Cseh Centrumok projektje a az EU Tanácsa cseh elnöksége alkalmából

A fenntarthatóság és a környezettudatos életmód világszerte egyre nagyobb visszhangra talál. Szinte nincs olyan elismert szaktekintély, aki vitatná, hogy a környezetbarát viselkedés elkezdése alapvető fontosságú. Mégis, különösen a Cseh Köztársaságban a design bevonása a környezeti problémák megoldásába csak most kezd előtérbe kerülni, és nem sok vállalat vagy magánszemély foglalkozik hosszú távon a kérdéssel. Pedig éppen a design és annak lehetőségei jelenthetik az ideális kiindulási alapot az új fogyasztási szokások kialakításához. Egy jól átgondolt termékmorfológia, okosan megválasztott anyagok és a gyártás tudatos megközelítése (beleértve új technológiák beépítését is) olyan alapvető attribútumok, amelyek segíthetnek új szabályok felállításában.

A Future Lab projekt középpontjában a Veronika Pařízková kurátor által vezetett ECO? installáció áll, amely innovatív termékeket, elképzeléseket és ötleteket mutat be a fenntartható design területén. A kiállítás célja, hogy kritikus szemléletet kínáljon fel az ökológia témáján belül, szélesebb körű vitát kezdeményezzen fogyasztásunk fenntarthatóságra gyakorolt valódi hatásairól. Ebben az összefüggésben minden bemutatott termékhez átfogó értékelés is tartozik, amelyet a prágai Vegyészeti és Műszaki Egyetem szakemberei készítenek el Vladimír Kočí professzor vezetésével. Mindez az átlátható grafikák révén világos képet nyújthat az egyes kiállított termékek valódi környezetbarát jellegéről.A budapesti Cseh Centrum szeretettel meghívja Önt Future Lab c. projektjének megnyitójára.

Időpont: 2022. október 1. (szombat), 14.00 óra

Helyszín: Madách tér, Budapest, VII. kerület

A kiállítás 2022. október 31-ig tekinthető meg. Részvételi szándékát szeptember 30-ig jelezze a ccbudapest@czech.cz e-mail-címen.

PROGRAMOK, KONCERTEK, TÁRLATVEZETÉSEK

Design without borders ONLINE MEETING
design without borders is inviting you to a scheduled Zoom meeting.
Topic: design without borders’s Personal Meeting Room
Join Zoom Meeting
https://us06web.zoom.us/j/6238823060…
Meeting ID: 623 882 3060
Passcode: ptuY76
10.02.2022
10:30 Greeting and brief presentation of the meeting process – Viktória Szekér is the moderator of the meeting
10:35 HU Szilvia Szigeti and Tamás Radnóti Designers, Curators of the DWB exhibition Design without borders design-without-borders.eu
10:40 AT Katharina Mischer, Thomas Traxler Designers mischer‘traxler studio mischertraxler.com
10:45 CZ Veronika Pařízková Curator THE FUTURE LAB – Eco? Czech design on the road to sustainability
10:50 PL Marek Błażucki Professor, Designer Grupa Bozzetti bozzettidesign.com
10:55 IT IED Giulia Savino Senior Consultant, Jewelry Design Coordinator IED Istituto Europeo di Design Milano, giuliasavino.com
11:00 IT IED Vivian Rebecca Morad Jewellery designer, IED Istituto Europeo di Design Milano
11:05 SI Matej Štefanac Designer matejstefanac.com
11:10 CZ Jakub Jandurek, Michaela Tomiskova Glass designer DECHEM studio dechemstudio.com
11:15 FI Kirsi Niinimaki Associate Professor in Design, especially Fashion Research
Research team leader of Fashion/Textile Futures
Aalto University, School of Arts, Design and Architecture, presenting BioColour project in Aalto university Aalto University, School of Arts, Design and Architecture, Dep. of Design
aalto.fi
11:20 FI Saara Kantele Student – Aalto University, School of Arts Aalto University, School of Arts, Design and Architecture, Dep. of Design aalto.fi
11:25 FI Mattelmäki Tuuli Head of Department, Department of Design
Professori (Associate professor), Department of Design Aalto University, School of Arts, Design and Architecture, Dep. of Design
aalto.fi
11:30 FI Pirjo Sanaksenaho Professori (Associate professor), Associate Professor, Building Design.
Department of Architecture Aalto University, School of Arts, Design and Architecture, Dep. of Architecture aalto.fi
11:35 AT Gabriel Roland Art director Vienna Design Week
viennadesignweek.at
11:40 CZ Lukáš Jabůrek Glass designer lukasjaburek.com
11:45 NL Ilona Lénárd Visual artist lenard.nl
11:50 NL Kas Oosterhuis Professor, Architect oosterhuis.nl
11:55 IT Alessandro Mandruzzato Glass designer alessandromandruzzato.com
12:00 RO Octavian Gugu Architect instagram.com/octavian.gugu
12:05 HU MOME DESIGN DEP. Lajos Tamás Jakab MOME Student – MOME Design Institute mome.hubehance.net/lajostomi
12:10 PL Sara Gackowska Jewellery designer saragackowska.com
12:15 PL ASP.LODZ Paulina Soltyszewska Textile designer asp.lodz.pl
12:20 PT Alves Ludovico Designer ludovicodesignstudio.com/about
12:25 ES May Gañán Jewellery designer mayganan.com
12:30 AT Margit Hart Jewellery designer margithart.at
12:35 HU Szalai Bálint, Király Adrienn Designers itthon. itthon.co
12:40 BREAK 20 minutes
12:45
12:50
12:55
13:00 ES Eduardo J. Teixeira-Alves Partnerships & International Promotion Director World Design Capital Valencia 2022 wdcvalencia2022.com
13:05 HU Mascher Róbert desiger, president of FISE FISE – Studio of Young Designers Association fise.hu
13:10 CH Denizay Apusoglu and Jonas Kissling Designers Studio Eidola studioeidola.ch
13:15 HU HERMINA CSOPORT Sztruhár Zsuzsa Visual artist Hermina Creative Group herminacsoport.hu
13:20 RO Cristina Cerga, Adrian Bursuc, Stefan Nadejde Designers Wooba https://www.instagram.com/wooba.ro/
13:25 DE Silvia Weidenbach Jewellery designer silviaweidenbach.com
13:30 PL Michał Piernikowski Art director of Łódź Design Festival Łódź Design Festival lodzdesign.com
13:35 CZ LSFDA Industrial Design Kristina Zejkanova Student of LSDA @kristina.ze.design
13:40 NO Jorge Manilla Jewellery designer, Head Professor of Metal and Jewellery Art. Head of department, Oslo National Academy Of Arts, Oslo,
NORWAY Oslo National Academy of the Arts, Department of Metal and Jewellery Art jorgemanilla.com
13:45 SK Tomáš Jančařík, Mgr. Art. Counselor – Secretary of the Support and Counseling Center Academy of Fine Arts and Design in Bratislava
13:50 PT Joana Santos, Christophe de Sousa, Hugo Silva Designer DAM https://damportugal.com/the-brand/
13:55 HU Mészáros Máté, Hirotaka Mashiko Designer TATAMU tatamustudio.com
14:00 FI AA UNI ARCHITECTURE DEP. Didi NG Wing Yin Designer AALTO UNIVERSITY , Department of Architectuere DDNG Design dd-ng.com
14:05 CH Robert A. Wettstein Designer wettstein.ws
14:10 CZ Jiří Krejčiřík Designer jirikrejcirik.com
14:15 EE Tanel Veenre Jewellery designer tvj.ee
14:20 HU MOME DESIGN DEP. Szilágyi Nóra Student of MOME – Design Instituta
mome.hu
14:25 CZ David Karásek MMCITÉ mmcite.com
14:30 HU Final word by Szilvia Szigeti and Tamás Radnóti Curators

A Budapest Design Week programsorozat keretében
10:00–14:00   KOLOSTOR, KASTÉLY, MÚZEUM ÉPÜLETSÉTA ÉS ZSEBLÁMPÁS KRIPTATÚRA
A séta során a látogatók megismerhetik, hogyan szolgálta évszázadokon át az Óbuda fölé magasodó barokk épületegyüttes a városlakókat, hogyan alakult át a Kiscelli-domb tetején álló templom és zarándokhely a XX. században Schmidt-kastéllyá, majd a főváros múzeumává, kik éltek itt egykor, és mit láthatunk ma.

14:00               HATÁRTALAN FORMÁK – MÚZEUMPEDAGÓGIAI FOGLALKOZÁS
15:30               KURÁTORI TÁRLATVEZETÉS
17:00               STAGE – MOME-ALUMNI KORTÁRS ÉKSZERPERFORMANSZ A Góbi Rita Társulat közreműködésével

Belépő az egésznapos rendezvényre:
Felnőtt belépő: 3.000 Ft
Diák és ifjúsági; nyugdíjas belépő: 2.000 Ft
Ingyenes belépésre jogosultaknak: 1.000 Ft
Regisztráció: Link OFF
Online jegyvásárlás: https://bit.ly/3BWOPjz

A Global Sustainable Fashion Week és a Budapest Design Week programsorozat keretében
11:00                A GLOBAL SUSTAINABLE FASHION WEEK KIEMELT ALKOTÓINAK KOLLEKCIÓI A  SZOBORCSARNOKBAN
16:00–17:45 KURÁTORI TÁRLATVEZETÉS

Felnőtt belépő: 3.000 Ft
Diák és ifjúsági; nyugdíjas belépő: 2.000 Ft
Ingyenes belépésre jogosultaknak: 1.000 Ft
Regisztráció: Link OFF
Online jegyvásárlás: https://bit.ly/3BWOPjz

A Budapest Design Week Program keretében
15:30–17:00   KURÁTORI TÁRLATVEZETÉS – FINN FÓKUSZ

Tárlatvezetés a Határtalan design kiállításon, középpontban a finn tervezőkkel.
A közönség az Aalto Egyetem design tanszékének Design for a cooler planet-projektje, az építész tanszék idei székprojektje, valamint az Aalto-alumnik munkáiból kap ízelítőt. A kiállításon szereplő meghatározó finn tervezők – Alvar Aalto, Erja Hirvi, Ari Kanerva – tárgyai olyan fontos finn márkák kínálatában szerepelnek, mint a Marimekko, a Lapuan Kankurit vagy a Secto Design.

Felnőtt belépő: 3.000 Ft
Diák és ifjúsági; nyugdíjas belépő: 2.000 Ft
Ingyenes belépésre jogosultaknak: 1.000 Ft
Regisztráció: Link OFF
Online jegyvásárlás: https://bit.ly/3BWOPjz

17:00–18:00   HANG A HATÁRTALANBAN – KORTÁRS ZENEI KONCERT a Hermina Alkotócsoport művészeinek közreműködésével

Szigeti Máté: Uncompetitive Flowers – altfuvola, cselló
Megyeri Krisztina: Flux – klarinét, elektronika
Sándor László: Korálfantázia kövekre és szelekre – négycsatornás hanginstalláció
Horváth Balázs: Élet – klarinét
Bali János: Sybarita
előadók:
Bali János – furulya
Bán Máté – fuvola
Sándor László – hegedű
Szűcs Péter – klarinét
Zétényi Tamás – cselló

16:30–18:15   KURÁTORI TÁRLATVEZETÉS

Felnőtt belépő: 3.000 Ft
Diák és ifjúsági; nyugdíjas belépő: 2.000 Ft
Ingyenes belépésre jogosultaknak: 1.000 Ft
Azok számára, akik az esti koncerten és a tárlatvezetésen is részt vesznek, a tárlatvezetésre CSAK KIEGÉSZÍTŐ JEGYET KELL VÁLTANI  melynek ára: 1.000 Ft
Jegyvásárlás a helyszínen és elővételben is lehetséges
Regisztráció: Link OFF
Online jegyvásárlás: https://bit.ly/3BWOPjz

 

19:00–20:00   3, 2, 1 A HATÁRTALANBAN Komolyzenei koncertsorozat a Szoborcsarnokban

TRIO Y
Matuska Flóra (cselló), Varga Oszkár (hegedű), Dani Imre (zongora)
Műsor: Ravel: a-moll trió
*
Műsorvezető: Mácsai János zenetörténész

Belépő: 2.500 Ft
Jegyvásárlás a helyszínen és elővételben is lehetséges
Online jegyvásárlás mindhárom koncertre: https://bit.ly/3Crl2Bf
3, 2, 1 A HATÁRTALANBAN BÉRLET (3 koncertre): 6.000 Ft
Online jegyvásárlás csak a 28-i koncertre: https://bit.ly/3y7grRW

Fotó: Krulix Photographie

16:30–18:15   KURÁTORI TÁRLATVEZETÉS

Felnőtt belépő: 3.000 Ft
Diák és ifjúsági; nyugdíjas belépő: 2.000 Ft
Ingyenes belépésre jogosultaknak: 1.000 Ft
Azok számára, akik az esti koncerten és a tárlatvezetésen is részt vesznek, a tárlatvezetésre CSAK KIEGÉSZÍTŐ JEGYET KELL VÁLTANI  melynek ára: 1.000 Ft
Regisztráció: Link OFF
Online jegyvásárlás: https://bit.ly/3BWOPjz

19:00–20:00   3, 2, 1 A HATÁRTALANBAN Komolyzenei koncertsorozat a Szoborcsarnokban

RADNÓTI RÓZA ÉS RÁNKI FÜLÖP NÉGYKEZES KONCERTJE
Műsor: Stravinsky: Tavaszi áldozat – szerzői négykezes változat
*
Műsorvezető: Mácsai János zenetörténész

Jegyvásárlás a helyszínen és elővételben is lehetséges
Belépő: 2.500 Ft
Online jegyvásárlás mindhárom koncertre: https://bit.ly/3Crl2Bf
3, 2, 1 A HATÁRTALANBAN BÉRLET (3 koncertre): 6.000 Ft
Online jegyvásárlás az október 29-i koncertre: https://bit.ly/3y7grRW

Fotó: Érdi-Harmos Réka

16:30–18:15   KURÁTORI TÁRLATVEZETÉS

Felnőtt belépő: 3.000 Ft
Diák és ifjúsági; nyugdíjas belépő: 2.000 Ft
Ingyenes belépésre jogosultaknak: 1.000 Ft
Azok számára, akik az esti koncerten és a tárlatvezetésen is részt vesznek, a tárlatvezetésre CSAK KIEGÉSZÍTŐ JEGYET KELL VÁLTANI  melynek ára: 1.000 Ft
Regisztráció: Link OFF
Online jegyvásárlás: https://bit.ly/3BWOPjz

19:00–20:00   3, 2, 1 A HATÁRTALANBAN Komolyzenei koncertsorozat a szoborcsarnokban

ÉRDI TAMÁS SZÓLÓKONCERTJE.
Műsor:
F.Chopin: Andante Spianato and Grand Polonaise Op.22
F. Liszt: A Villa d’Este szökőkútjai
F. Liszt: Sposalizio
F. Liszt: Magyar rapszódia No.6
C. Debussy: Suite Bergamasque
Debussy: A boldog sziget
Z. Kodály: Marosszéki táncok
*
Műsorvezető: Mácsai János zenetörténész

Jegyvásárlás a helyszínen és elővételben is lehetséges
Belépő: 2.500 Ft
Online jegyvásárlás mindhárom koncertre: https://bit.ly/3Crl2Bf
3, 2, 1 A HATÁRTALANBAN BÉRLET (3 koncertre): 6.000 Ft
Online jegyvásárlás csakaz október 30-i koncertre: https://bit.ly/3y7grRW

Fotó: Érdi-Harmos Réka

16:00–17:45   SpotOnMozART – Music video bemutató
Válogatás a salzburgi Mozarteum SpotOnMozART projektje keretében készült rövidfilmekből.
Közreműködnek a filmek alkotói, valamint Thomas Ballhausen a LINK egyik pojektmanagere.
A bemutató moderátora: Radnóti Róza
A program múzeumi belépővel látogatható.

FINISSZÁZS

15:30–17:00   KURÁTORI TÁRLATVEZETÉS

Felnőtt belépő: 3.000 Ft
Diák és ifjúsági; nyugdíjas belépő: 2.000 Ft
Ingyenes belépésre jogosultaknak: 1.000 Ft
Regisztráció: Link OFF
Online jegyvásárlás: https://bit.ly/3BWOPjz

17:00–17:45 HANG A HATÁRTALANBAN – KORTÁRS ZENEI KONCERT

A Hermina Alkotócsoport  művészeinek közreműködésével

CATAWIKI

A határtalan design és a Catawiki aukciós platform egyesítik erőiket, hogy megünnepeljék a kortárs designt! A dwb online aukciót rendez a Catawikivel november első hetében.

VLOG 2020

However, the organisers made this wealth of material available for everyone – quite literally without borders. Innovative even internationally, a platform called dwb VLOG was created, containing 30-35 second short films of the works of the 154 artists from 14 countries that had been exhibited last year.

Besides design objects in the narrow sense, the dwb VLOG also features prototypes, contemporary jewellery, projects that interpret genre boundaries loosely, and environmentally conscious creations serving sustainable development in a novel artistic approach.

Dance artist Rita Góbi’s improvisations reflect upon the objects. Her movements react to the form and function, as well as the intellectual content of each piece, creating new connections on the border between design and the performing arts. The dance improvisations are accompanied by drum solos composed by Dávid Szegő.

The short films of the objects were filmed by Mikul Mácsai and Miklós Horváth, the videos of the jewellery were made by Digitális Képműhely, post-production by Mikul Mácsai.

The entire content is available on the Design without borders exhibition’s website, Instagram and YouTube channel.

The dwb VLOG was supported by the International Visegrad Fund and Pro Helvetia, with Dezeen as core media partner. LINK

EGYETEMEK ÉS PARTNEREK 2022

EGYETEMEK

PARTNEREK

MÉDIA PARTNEREK

RENDEZVÉNY 2022

KAPCSOLAT

  • 9 + 95 =

© design without borders | Copyright | Adatkezelési tájékoztató | Impresszum

SWITCH THE LANGUAGE