RÓLUNK / PROGRAMOK

Határtalan design / Design without borders

A Vienna Design Weeken, a Collégium Hungaricumban látható a Határtalan design kiállítás válogatása: 14 ország 76 alkotó, a design széleskörű értelmezése, műfajok és tematikák közötti átjárhatóság 1 kiállításon.

A Bécsben látható válogatás a 2022. évi szelekció egy részéből és a korábbi évek Határtalan Design kiállításainak anyagából áll, a kiállításon összesen 14 ország 76 alkotójának munkái szerepelnek.

A 19 éves múltra visszatekintő budapesti kiállítás és rendezvénysorozat a pozsonyi kiállítást követően második alkalommal látható a magyar fővároson kívül. Az intézményi háttér nélkül megvalósított független projekt hatalmas fejlődésen ment keresztül és mára a régió egyik jelentős dizájn- és összművészeti eseményévé vált.
A DWB 20. jubileumi kiállítássorozat a bécsi kiállítást követően Budapesten és Pozsonyban folytatódik. A bécsi és a pozsonyi kiállítások fő támogatója a Nemzetközi Visegradi Alap.

A Határtalan design elnevezés a projekt nemzetköziségére, a régiós párbeszédre, az európai összetartozásra utal, a különböző művészeti ágak és tematikák közötti átjárhatóságot, a generációk közötti párbeszédet állítja fókuszba. A szervezők kifejezett szándéka, hogy bemutassák a dizájn tágan vett értelmezési lehetőségeit:
a fogalmat kiszélesítve a kreatív szemléletet, az innovációt helyezik a középpontba.

A kiállításon sorozatban gyártott darabokkal, kis szériában készülő bútorokkal és kiegészítőkkel, prototípusokkal, kísérleti darabokkal, a dizájn és a képzőművészet határán elhelyezkedő egyedi munkákkal, képzőművészeti alkotásokkal, kortárs ékszerekkel, tárgyfotókkal, társadalmi, ökológiai sőt gasztroetimológiai kérdésekkel foglalkozó projektekkel is találkozhat a látogató.

A budapesti kiállításon hagyományosan több tematikus szekció kap helyet, ezekből láthatnak válogatást a bécsi látogatók.

A kiállítás jelentős egysége a DWB VLOG, a 154 rövidfilm bemutatása. A videosorozat a 2020 évi budapesti kiállítást követően, a 2021-ben tervezett és a Covid miatt meghiúsult pozsonyi és bécsi kiállítások helyett jött létre, nemzetközi bemutatója a Dezeenel együttműködésben valósult meg.

Mivel 2022 az Üveg Nemzetközi Éve volt, ezért egy reprezentatív válogatás került bemutatásra a budapesti tárlaton, melyből Bécsben egy szűk keresztmetszet kerül bemutatásra.

A kortárs ékszertervezőket bemutató sorozat részeként minden évben egy nemzetközi és magyar válogatásra is sor kerül, melynek keretében meghatározó alkotók munkái mellett feltörekvő tervezők és egyetemi hallgatók ékszerei is láthatók.

2018-ban a tárgyfotósok kaptak kiemelt szerepet a kiállításon, ízelítőül ebből az anyagból 6 tárgyfotós munkái is szerepelnek a kiállításon.

Szervesen kapcsolódik a kiállításhoz a 2014-ben Szigeti Szilvia textiltervező kezdeményezte, TEXHIBITION című projekt, amely gyártók és a tervezők egymásra találását, együttműködését hivatott elősegíteni.

Határtalan design – Reflexiók címmel 2023 október 12 – november 26. között a FUGA Budapesti Építészeti Központban a 100 éve született világhírű Zeneszerző, Ligeti György munkásságát ünnepli a hangzó-tárgyakból rendezendő kiállítás. A kiállítás egyik legjelentősebb része Ligeti György: Musica ricercata című 11 tételes zongoraciklusára készült textilsorozat, melyről egy összefoglaló videót és a sorozat 2 darabját láthatja a közönség.

A kiállítás alapító kurátorai:
Radnóti Tamás belsőépítész és Szigeti Szilvia Ferenczy Noémi-díjas textiltervező.Mindketten a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen végeztek, a stuttgarti Akademie Schloss Solitude ösztöndíjasai voltak. Szigeti Szilvia 2012 és 2020 között a stuttgarti Akademie Schloss Solitude kuratóriumának tagja volt. Tervezői munkájuk során több hazai és nemzetközi kiállításon vettek részt, emellett tevékenységüket jó néhány szakmai elismeréssel jutalmazták. Többek között elnyerték a Magyar Formatervezési Díjat, a Design Management Díjat és a Ferenczy Noémi-díjat.
1994-ben közösen alapították az Unikát Összművészeti Stúdió Bt.-t és az Eventuell Galériát, s a kreatív műhelyben létrehozott kiállításokon túl közel 200 magyar és nemzetközi esemény megvalósítása fűződik a nevükhöz. 2004 óta szervezik közösen a magyar dizájnerekre fókuszáló madeinhungaryt, 2012 óta pedig a nemzetközi alkotókra koncentráló MeeD, illetve 2014 óta a Határtalan design kiállításokat és összművészeti rendezvénysorozatot. Az eltelt évek során majd 4000 művésszel dolgoztak együtt.

Szöveg: Rothmann Gabriella

Projektpartnereink / Our project partners are:
– Budapesti Történeti Múzeum / Budapest History Museum
– Collegium Hungaricum Vienna
– Góbi Dance Company
– VŠVU / AFAD, Academy of Fine Arts and Design in Bratislava
– The Gallery of Art in Legnica
– The Jan Matejko Academy of Fine Arts in Cracow
– Łódź Art Center
– Moholy-Nagy University of Art and Design, Architecture Institute
– Moholy-Nagy University of Art and Design, Design Institute
– Resonance Gallery
– Slovak Union of Visual Arts,
– Technical university in Zvolen , Faculty of Wood Sciences and Technology / Department of
furniture and interior design,
– Vienna Design Office,

– KIÁLLÍTÁS
Collegium Hungaricum Vienna (Hollandstraße 4, 1020 Bécs)

9.22. – 5.10.
9.22. – 1.10., 10 – 19 regisztráció nélkül
2.10. – 5.10., 10 – 18 óra Látogatás előzetes regisztrációval: anmeldung@chwien.at címen

A 19 éves múltú, Budapesten évente megrendezett Design without borders (DWB) kiállítás anyagából láthat reprezentatív válogatást a közönség Bécsben a Collegium Hungaricumban.
A DWB a műfajok és tematikák közötti átjárhatóságot, a régiók közötti párbeszédet, a dizájn széleskörű értelmezését, az egyes művészeti ágak közötti átjárhatóságot helyezi a középpontba.
A kiállítás bútor-, textil-, üveg- és ékszertervezők, összesen 14 ország 76 alkotójának munkáit mutatja be.
Az intézményi háttér nélkül megvalósított független projekt az évek során a régió egyik jelentős dizájn- és összművészeti eseményévé fejlődött.
Alapító kurátorok: Szigeti Szilvia és Radnóti Tamás designerek

– FOGADÁS ÉS PERFOPRMANSZ:
szeptember 25., 17 – 19 óra

Köszöntőt mond: Méhes Márton – a Collegium Hungaricum igazgatója
Megnyitó beszéd: Ing.Reinhard Backhausen – a Reinhard Backhausen textile & circular consulting tulajdonosa

Az összművészetiséget erősítendő a kiállításhoz évek óta gazdag társművészeti programsorozat kapcsolódik. Másfél évtizedes hagyomány, hogy a Határtalan design kiállítás megnyitói alkalmával Góbi Rita táncművész Szegő Dávid dobszólójára „betáncolja” a kiállítást, életre kelti a tárgyakat. A performansz ezúttal Ligeti György zeneszerző 100. születésnapja alkalmából a Musica ricercata című zongoraciklusának egyik tételének előadásával és a műre reflektáló tánciprovizációval egészül ki, amely a kiállításon is szereplő, a zongoraciklust bemutató Kerényi Mihály rendező és Radnóti Róza által előadott zenefilm-részletre és annak inspirációjára készült egyedi textilprintek válogatásának bemutatására utal.

Performansz:
Góbi Rita (tánc)
Szegő Dávid (dob)
Radnóti Róza (zongora)

Részvétel regisztrációval.
Regisztrálni 23.9. 23-ig az anmeldung@chwien.at címen lehet.

– A CSELEKVÉS NYOMAI. MI A FŐZÉS ÉRTELME?

Dobribán Árpád képzőművész kóstolóval egybekötött előadása

Collegium Hungaricum Wien (Hollandstraße 4, 1020 Wien)

2023 szeptember 27. 17:00 órakor
Regisztráció: dobriban@me.com
Részvételi díj: 15 €
A regisztráció csak a visszigazolást követő az átutalással érvényes.

A Németországban élő Dobribán Árpád képzőművész művész három évtizede foglalkozik a főzéssel, mint művészi kérdéssel. A főzés, az állatok és növények transzformációjának összessége, a túléléshez szükséges legrégebbi kulturális technika, amely egyrészt észrevétlen és teljesen alábecsült, másrészt mindannyiunk életére a legdöntőbb hatással van. Dobribán Árpád a kóstolókkal kísért előadásaiban a reflexiót közvetlenül a tapasztalattal kapcsolja össze. Összehozza a testit és a lelkit, és így lehetővé teszi vendégei számára, hogy „élményközösséggé” váljanak. Az ízekben a cselekvések nyomai olvashatók ki.

geschmacksarchiv.de

TÁMOGATÓK

FŐTÁMOGATÓK

KULTÚRÁLIS INTÉZETEK

EGYETEMEK

SZAKMAI PARTNEREK

FOTÓK

KIÁLLÍTÓK

AT

CH

CZ

DE

EE

ES

HU

IT

NL

PL

PL ASP.LODZ

PT

RO

SI

SK

SK VSVU

HELYSZÍN

KAPCSOLAT

  • 2 + 72 =

© design without borders

Kövess minket YouTube-on!

Kövess minket Facebook-on!

Kövess minket Instagram-on!

© design without borders | Copyright | Adatkezelési tájékoztató | Impresszum

SWITCH THE LANGUAGE